iconWe volgen de Investeringsagenda

We maakten vorig jaar een inventarisatie van investeringen die we op ons af zien komen. Deze inventarisatie volgde uit vastgestelde beleidsdocumenten, zoals het Integraal HuisvestingsPlan onderwijs (IHP), de omgevingsvisie en de sportagenda. Daarnaast betreffen het uitgaven vanuit de Investeringsagenda Leefbaarheid (waaronder werkzaamheden van het project Vitale Kernen), de Investeringsagenda Bedrijventerreinen en initiatieven vanuit de samenleving. Als raad nam u over diverse projecten een besluit. Veel van de projecten zijn in uitvoering en een mooi aantal projecten bereiden we voor om binnenkort aan u voor te leggen.

Opbouw investeringsagenda

Bedrag

Wanneer

Programmabegroting 2021-2024

32.600

Nov’ 2020

Programmaplan 2023-2026

10.000

Dec’ 2022

Totale budget investeringsagenda

42.600

Toevoeging jaarrekening 2023

1.250

Juli 2024

Investeringen besloten door de raad (categorie 1 en 2 van onderstaand figuur)

-22.056

T/m juli 2024

Nog beschikbaar voor nieuwe investeringen (categorie 3, 4 en 5 van onderstaand figuur)

21.795

In de tussenrapportage 2024 stelden we voor om een deel van het positieve saldo in de bestemmingsreserve van de Investeringsagenda te storten. Aangezien u als raad dit besluit nog neemt op het moment dat we de Programmabegroting schrijven, betrokken we deze nog niet in bovenstaande tabel.

We weten wat we voor de verschillende projecten uitgeven

De projecten uit de Investeringsagenda deelden we op in vijf categorieën. Indien er koppelkansen zijn tussen categorie 3 en 4 kunnen deze uitwisselbaar zijn.

  1. Projecten die gereed of in uitvoering zijn.
  2. Projecten waarover al een raadsbesluit is genomen.
  3. Projecten waar we als college voornemens zijn om op korte termijn invulling aan te geven.
  4. Projecten waar we als college voornemens zijn om op lange termijn invulling aan te geven.
  5. Projecten die vooralsnog niet uitgevoerd worden.

Het uitgangspunt is dat de categorieën 2 t/m 4 in de komende jaren stapje voor stapje opschuiven. Lange termijn wordt korte termijn, korte termijn wordt raadsbesluit en raadsbesluit wordt gereed of in uitvoering. De onderbouwing van de investeringen baseren we op de uitgangspunten en afwegingskaders volgend uit de vastgestelde beleidsdocumenten (te weten het IHP, de sportagenda, de omgevingsvisie en het vastgestelde afwegingskader leefbaarheid) en op een aantal lopende afspraken. In de raadsvergadering van oktober 2023 namen we u mee in de verdere onderbouwing.

Voor de projecten uit categorie 3 (korte termijn) en categorie 4 (lange termijn) geldt dat we bij de uitwerking zoeken naar koppelkansen met andere vormen van financiering. Voorbeelden hiervan zijn geraamd onderhoud, de reserve Bovenwijkse voorzieningen of beschikbare subsidies.

In 2025 geven we verder vorm aan de Investeringsagenda. Zo investeren we in Zelhem en Vorden om het verkeersveiliger te maken, starten we met de bouw van de school in Halle en bereiden we de scholen in Zelhem voor. Ook starten we met de renovatie en de verduurzaming van de sporthallen in Hengelo en Vorden, en werken verder aan de herstructurering van Industriepark Zelhem en plannen de aanpak bij 't Werkveld in Vorden. In 2025 volgen de leerlingen van het Kompaan College de lessen in het nieuwe schoolgebouw.

We zetten jaarresultaten in

In oktober 2023 stelde u als raad een richtinggevend kader vast van voorgenomen investeringen. Nog niet alle voorgenomen investeringen zijn al besloten. Gemeente en samenleving krijgen, met het richtinggevende kader, voor de middellange en lange termijn duidelijkheid over de benodigde investeringen vanuit een gezamenlijke visie en afweging. Op die manier zijn we beter in staat (financieel) te plannen. Voor ieder voorstel ontvangt u als raad uiteraard een afzonderlijk raadsvoorstel waarin de uitwerking van de opgave staat en de totale financiering daarvan. Op basis daarvan wordt het definitieve besluit genomen over deze investering.

Wanneer we de eerder genoemde categorieën 1 t/m 4 bij elkaar optellen, is er sprake van een totale investering van € 42.431.000. De totale Investeringsagenda legden we daarmee voor 20 tot 40 jaar vast. Om die reden stelden we u als raad in oktober 2023 voor om volume toe te voegen aan de Investeringsagenda wanneer we een positief jaarresultaat realiseren. We stellen bij een positief resultaat voor om 50% daarvan toe te voegen aan de Investeringsagenda. Bij de jaarrekening 2023 voegden we € 1,25 miljoen toe. Hiermee groeit de Investeringsagenda bij positieve resultaten. De kanttekening is dat, mede door de gewijzigde financieringsystematiek vanuit het Rijk, we verwachten dat er geen sprake is van een positief resultaat, maar van een negatief resultaat. Daarnaast streven we realistisch begroten na, waardoor we niet begroten naar een positief resultaat. In dat geval vullen het volume van de Investeringsagenda niet aan en is er geen ruimte voor aanvullende investeringen.